5 tips om 365 dagen gemotiveerd te blijven

Een uur ’s middags. Mijn tiener komt uit zijn nest gekropen, nog niet helemaal bekomen van de feestroes van de voorbije dagen. Ik geef hem even de tijd om wakker te worden, maar niet te lang – ik ben al zo’n vijf uur in duracellmodus. Zodra ik zie dat er wat leven in begint te komen, loop ik mijn lijstje af. Eerst even masseren: Was het leuk gisteren? Goed gefeest? Vervolgens op de juiste plekjes kneden: Allez, nog twee dagen en ’t is weer school. En dan een voltreffer: Ben je al begonnen in je boek voor de leesopdracht Nederlands?

 

‘Ik heb de motivatie nog niet gevonden’, geeuwt hij. Ik moest er in eerste instantie eens goed om lachen, maar weet je, ik kon het ergens ook wel begrijpen. Als freelancer weet ik dat het verdorie niet gemakkelijk is om elke dag opnieuw de innerlijke motivatie te vinden om aan de slag te gaan. Als er geen baas (of een helikoptermoeder) in je nek staat te hijgen. Meer nog. Als het oorverdovend stil blijft in je mailbox.

Believe you can and you’re halfway there.

Daarom zet ik 5 tips op een rijtje die je de resterende 363 dagen van 2021 gemotiveerd zullen houden!

1. Kom uit je nest

Ach, dat warme bedje. Lag je net zo lekker, gaat die wekker af. Hit snooze en draai je nog eens lekker om. Heel verleidelijk, want er zit toch niemand op je te wachten. Ik snap het wel. Maar als je productief wilt blijven, dan zul je er toch uit moeten. Ik weet het, life sucks.

Frisse douche, propere kleren (nee, je blijft niet de hele dag in je pyjama hangen), een tas koffie en om acht uur netjes achter je computer. Precies alsof je naar kantoor zou gaan. Zo zit je meteen in een productieve mindset.

Tip: zet je wekker een beetje verder, dan moet je er wel uit

2. Maak een planning en hou je eraan

Jaja, hoor ik je zeggen, een binnenkoppertje. Is ook zo. En toch. Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen dit eenvoudige trucje niet toepassen en uiteindelijk helemaal verdrinken in de to do’s. Zo simpel is het:

  • Noteer welke opdrachten er de komende maand gepland staan of wat je van plan bent te doen (marketing, bijvoorbeeld, en zet er gerust ook wat privédoelen bij).
  • Een backward planning is beter voor je motivatie. Begin met het einddoel en werk in stappen terug naar vandaag. Eye on the prize werkt altijd.
  • Streep af wat je al hebt gedaan – niets zo goed voor je motivatie als lijstjes afvinken. All done? Dan heb je lekker vrij!
Een goede planning geeft rust in je hoofd

3. Ontrommel* je werkplek

Ik hou van een clean desk. In theorie dan toch, want de praktijk wil nogal eens het tegendeel bewijzen.

Wat groen - ook al is het nep - en een leuk gadget vrolijken je werkplek op, zodat je zin krijgt om aan de slag te gaan. Instant motivation!

Niets zo prettig als een aangename omgeving om in te werken. Ruim rondslingerende kladblaadjes op, zet die lege koffietas in de vaatwasser en stop je balpennen eindelijk in de pennenhouder van bamboe die je spruit vorig jaar voor Moederdag maakte. Je moet hier tenslotte de hele dag zitten. Het mag dus best ook gezellig zijn. Zet bijvoorbeeld wat bureaugroen neer. Ik heb ook een plant – van plastic, maar hé, groen is groen – in een funky pot met spiegelglaasjes. Word je instant blij van!

 

* Ontrommelen zegt precies wat ik ermee bedoel: weg met die rommel!

4. Move that body

De wet van de traagheid, ken je die? In het kort: een lichaam in rust wil in rust blijven. Maar dat is nefast voor je motivatie en je discipline. De hele dag op een stoel zitten, je zou voor minder vastroesten. Dus. Hef die luie kont op en kom in beweging.

  • Loop in je middagpauze een blokje om – ga voor die 10.000 stappen! Tip: zoek een goeie afspeellijst op Spotify.
  • Misschien heb je wel tijd om wat baantjes te gaan trekken in het plaatselijke zwembad. Ga met de fiets, ben je meteen opgewarmd.
  • Of ga op YouTube op zoek naar oefeningen die je tussendoor, gewoon op je bureaustoel, kunt doen (ik vond bijvoorbeeld dit leuke filmpje). Leg de spullen die je nodig hebt, alvast ’s ochtends klaar.

5. Tijd voor jezelf

Verlies jezelf niet uit het oog, het leven is meer dan werken en doelen halen alleen. Er is helemaal niets mis mee om nu en dan eens ongegeneerd lekker lui in de zetel te liggen met dat ene boek dat je altijd al wilde lezen of om eindelijk eens die Netflix-serie te bingen. Zie het maar als een beloning voor al het harde werk dat je al hebt verzet. En daarna sta je weer vol energie in de startblokken.

 

Ook me-time is belangrijk

Vul gerust aan met je eigen tips in de comments hieronder. Wat maakt dat jij barst van de motivatie?

 

Over tien dagen al, op 12 januari, is het quitters day. Benieuwd hoeveel van de goeie voornemens die je vandaag hebt gemaakt, je dan al overboord hebt gegooid …

 

Deel deze blog, zodat we er met z’n allen een gemotiveerd 2021 van maken. Gelukkig nieuwjaar!